Wat is assisted hatching?
Gewoonlijk lost de zona pelucida (de eiwitschil) rond een embryo spontaan op in de baarmoeder. Het embryo komt dan vrij en kan zich op het juiste moment nestelen in het baarmoederslijmvlies. Maar bij sommige vrouwen verloopt dit proces mogelijk niet optimaal. IVF-behandelingen kunnen dit proces vertragen, maar ook factoren als roken of een hogere leeftijd kunnen een rol spelen. Door met een laser een gaatje te maken in de zona van het embryo (zie figuur), kan het gemakkelijker en op tijd vrijkomen om zich te nestelen in de baarmoeder. 

Assisted hatching is geen nieuwe techniek. De theorie hiervoor komt vanuit begin jaren negentig van de Nederlandse embryoloog Jacques Cohen, die embryo's met behulp van een naald al een beetje hulp gaf om uit hun zona te komen.

Er zou een verhoogde kans (+0,7%) zijn op een eeneigige tweeling na assisted hatching en het is nog niet helemaal goed uitgezocht of de techniek volledig veilig is.

Momenteel wordt in Nederland een behandeling met assisted hatching niet vergoed door de verzekering, omdat er nog onvoldoende bewijs is dat deze behandeling effectief is. Er zijn echter aanwijzigingen dat voor bepaalde mensen assisted hatching wel effectief is. Het gaat dan over vrouwen met een "repeated implantation failure", ofwel mensen die al vaker een embryotransfer hebben gehad zonder succes. Het fertiliteitscentrum Isala in Zwolle heeft in het kader van wetenschappelijk onderzoek assisted hatching toegepast, om te kijken of voor deze doelgroep deze behandeling effectief is. Dit deden zij in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het AZ in Maastricht en het Erasmus MC in Rotterdam. Momenteel is de studie afgerond en worden de resultaten geanalyseerd.

 

Inloggen