Invriezen

vitr3Invriezen is een lange weg van +37 graden naar -196 graden Celsius. Het risico bij invriezen is de ijskristalvorming van water in de cellen tijdens de afkoeling onder 0 graden. De kristalvorming wordt zoveel mogelijk vermeden door het water te ontrekken uit de cellen van de embryo's voordat ijskristal vorming gaat optreden. Het metabolisme wordt door de afkoeling stil gelegd. Voor de afkoeling wordt vaak gebruik gemaakt van vloeibare stikstof (-196 graden). De rietjes met embryo's, zaadcellen of eicellen worden opgeslagen in bewaarvaten gevuld met stikstof. 

vat pic@isala

Embryo's, zaadcellen en eicellen kunnen technisch gezien jaren ingevroren blijven. Gecodeerde rietjes/ampullen worden opgeborgen in het stikstofvat volgens bijv. een kleurcoderingsysteem of een locatiesysteem.

 

 

 

Ontdooien

Ontdooien is de weg terug van -196 graden naar +37 graden. De cellen moeten weer stapje voor stapje water opnemen. Het komt regelmatig voor dat een aantal cellen het invries/ontdooi proces niet overleven. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn voor embryo's omdat er nog steeds levende cellen overblijven die weer kunnen gaan delen. Alle cellen in een 2 tot 16 cellig stadium zijn namelijk nog identiek, celverlies leidt niet tot informatie verlies. Voor eicellen (1 cel) is geldt dit niet, als deze het niet overleeft houdt het daarmee op. Zaadcellen zijn vaak in zulke grote aantallen dat er nog genoeg overblijven. De concentratie na ontdooiien bepaalt welke behandeling wenselijk is.

vitr1

Nadat de eicel of het embryo ontdooid zijn moeten dezer eerst een korte periode in de incubator worden geplaatst. Daarna kan de eicel met de ICSI procedure bevrucht worden of het embryo worden teruggelaatst in de baarmoeder. De kans om zwanger te worden van ingevroren/ontdooide eicellen of embryo's ligt in het algemeen iets lager dan de kans met 'verse' eicellen/embryo's.

 

Inloggen